Foto: Pixabay

Tävlingstid:  
Den 24 oktober – 25 november

Barnens nobelpris går till…?

Den 10 december delar Sveriges kung ut årets nobelpris. Alfred Nobel var en svensk vetenskapsman som var berömd, bland annat, för att ha uppfunnit dynamiten. Nobel dog 1896 och i hans testamente stod det att alla hans pengar skulle användas som pris till ”människor och organisationer som gjort stor nytta för mänskligheten”. 

Nu vill Minibladet ha din hjälp att nominera (föreslå) någon eller något som du tycker har gjort stor nytta för barn i Sverige och/eller i hela vår värld. 

Vilken människa, grupp eller organisation tycker du ska får Barnens nobelpris i år? Den eller det du tänker på kan finnas i vår tid eller ha funnits längre tillbaka i tiden. Det kan vara verkliga personer/organisationer eller sådana som är påhittade i böcker och filmer.

Skicka in din nominering

Bifoga en bild som får oss att tänka på ditt förslag till Barnens nobelpristagare. Det kan vara ett foto eller en ritad bild bild på en symbol, ett porträtt eller en sak som är typisk för pristagaren. Skriv sedan en motivering som berättar varför du vill ge Barnens nobelpris till den här personen, gruppen eller organisationen.

Vi publicerar 24 utvalda förslag till uppfinningar och idéer i vår julkalender på minibladet.se samt i våra medverkande dagstidningar. För att vara med i tävlingen måste vi ha in bidraget senast 4 december. Men vi kommer att publicera fler bidrag på minibladet.se efter jul.

Vinnarna av Barnens nobelpris presenteras på Nobeldagen
Minibladets jury väljer ut tre vinnande bidrag. Vinnarna presenteras i Minibladet på Nobeldagen den 10 december. Skolklasser eller fritidsgrupper vinner en värdecheck på vardera 500 kronor. Två biobiljetter till en privat vinnare.

Exempel:

Selma Lagerlöf blev 1909 den första kvinnan som fick nobelpris i litteratur.

Svenska Akademins motivering: På grund af den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning.
Nobelpristagaren – Mårbacka

Nobels fredspris går i år till Ales Bialiatski från Belarus, den ryska människorättsorganisationen Memorial och den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties.

Gör så här: 

1. Fundera på vem eller vad du tycker ska ha Barnens nobelpris. 

Vem eller vad anser du har gjort störst nytta för barn? 

  • Titta vad som står i Barnkonventionen om du vill ha hjälp med att komma på vad som kan vara nyttig och viktigt för barn. 
  • Det finns kanske någon eller något i din hembygd som du tycker har gjort något bra för barn. Men du kan också leta exempel från hela vår värld.
  • Har du kanske läst eller sett en film om någon som har varit viktig för barn? Det kan vara en person som finns, eller har funnits, i verkligheten, men också en påhittad figur.

2. En tydlig bild och en förklarande text

När du kommit på vem/vad du ska nominera till Barnens nobelpris visar du det med en bild (fotografi eller ritad) och en motiverande text. I texten förklarar du vad det är som gör att du tycker att personen, gruppen eller organisationen förtjänar Barnens nobelpris.

3. Rubrik

Till sist ger du din nominering en rubrik på högst sex ord.

4. Skicka in

Skicka bild och text till MiniBladet. Du kan skicka in flera bidrag, men du måste alltid använda formuläret på den här sidan.

Uttagning

De 24 bäst motiverade nomineringarna publiceras i Minibladets julkalender. Vår jury väljer ut fyra vinnande bidrag. Deltar du i skolan är det ni som klass som får vinsten. Klassen kan skicka in flera bidrag. Skolklasser eller fritidsgrupper vinner en värdecheck på vardera 500 kronor. Biobiljetter till privata vinnare.

På Nobeldagen, den 10 december, presenterar vi här på minibladet.se vinnaren av Barnens nobelpris. Blir det din nominering som vinner?

Tävlingsvillkor 

Detta tittar juryn på:

  • Val av pristagare. 
  • Bildens utförande.
  • Hur väl din text motiverar val av pristagare. 
  • Om din rubrik väcker nyfikenhet. 

Du måste själv vara upphovsman till bild och text eller ha tillstånd från upphovsmannen. Det betyder att att du måste ha kommit på allt själv. Men det går naturligtvis bra att samarbeta med någon eller några. Ditt bidrag kan även komma att publiceras i Minibladets alla kanaler och i samarbetande dagstidningar.

Till läraren eller fritidspedagogen