Skoltidning på Stöcke skola

Jag tycker att det hade varit jättekul att läsa om vad andra barn och ungdomar gör och tänker. Då hade de varit perfekt med en skoltidning. Mitt förslag är att två stycken från varje klass på mellanstadiet gör det tillsammans på lunchrasterna.

Min åsikt är att det borde finnas både tid och engagemang för en skoltidning på Stöcke skola! För det första så kan man få mer intresse och börja läsa om man läser skoltidningen.

För det andra så får man veta mer vad som händer på skolan och runt omkring en.

För det tredje så kan man bli  bättre på att skriva och argumentera.

Avslutningsvis så tycker jag att vi ska ha en skoltidning på
Stöcke skola så att alla barn få veta vad som händer.

Text: Leia, klass 5, Stöcke skola, Umeå

Tänk om kommunen

Jag vill att mötesplatsens idrottshall ska vara öppen för alla. Folk borde få idrotta om man är sugen eller vill idrotta.

För det första kommer folk kunna röra på sig mer och därav må bättre.

För det andra tjänar mötesplats Stöcke också pengar för elever kommer komma in gratis men alla andra måste betala inträde

För det tredje kommer folk tycka bättre om mötesplats Stöcke. Mötesplatsen och Umeå kommun borde låta oss komma in i hallen så vi kan röra oss när vi vill. Tänk om och öppna hallen!

Text: Rasmus, klass 5, Stöcke skola, Umeå

Har du varit med om detta?

Visst är det onödigt att behöva åka in till stan för att handla när man kanske bara behöver en sak. Som till exempel när man ska baka eller laga något. Jag vill ha en matvarubutik här i Stöcke!

För det första slipper man åka bil vilket är snällare mot klimatet. Bilen släpper ut en massa avgaser bara av att åka dit. Dessutom är det även säkrare för cyklister och för de som går!

För det andra så får barn träna på att använda pengar på ett bra sätt!

För det tredje kan man gå, cykla eller åka longboard och handla godis, kaffe eller kanske en glass.

Därför vill jag ha en matvarubutik här i Stöcke istället för att åka bil in till stan för tre liter mjölk. Jag vill att någon ska bygga en butik i Stöcke och jag lovar folk kommer bli väldigt nöjda.

Text: Kevin Engman, klass 5, Stöcke skola, Umeå

Varför får vi inte ha telefon på rasten?

Jag tycker att vi ska få ha telefonen i skolan. Man kan få ha den på lektionen om man ska lyssna på musik. Annars är det bara på raster.

För det första, om man kanske är själv på rasten så har man någonting att göra.

För det andra, om man har tråkigt så har man också något att göra.

För det tredje så kan man få lyssna på musik på lektionen om man jobbar bättre och så länge man inte stör.

Dessutom så kan man hålla reda på tiden om man inte har en klocka på sig och inte ser skolklockan.

Därför tycker jag att vi ska få ha telefonen i skolan. Men man får hålla reda på telefonen och sina hörlurar själv om man tar med hemifrån.

Text: Nova, klass 5, Stöcke skola, Umeå

På helger ska man väl vila? Inte läxa!

För mig brukar de vara stressigt för det är mycket man ska läsa. Därför tycker jag att vi ska få mindre läxa i skolan. Eleverna behöver få vara lediga någon gång.

För det första, barn måste få vila upp sig till måndag. Efter skolan/helg/lov ska man ta de lugnt!

För de andra, man kanske har mycket saker att göra eller ska bort någonstans. Många är också trötta efter skolan.

För de tredje, barnen läser mycket i skolan och kanske hemma.

Det vore bättre om vi hade läxa varannan eller var tredje vecka. Eller någon “läxstund” i slutet på dagen. Som kan vara att man får sitta utspritt i korridorer och klassrum och sitta och läsa med en kompis. Sedan skulle man kunna spela in då man läser och skicka/visa för sina föräldrar.

Dessutom läser man redan mycket i skolan. De som bestämmer måste försöka ändra på det här!

Text: Elina Strömgren, klass 5, Stöcke skola, Umeå

Varför inte skoltidning?

Varför har vi inte en skoltidning på Stöcke skola? Jag tycker att vi ska ha en skoltidning. Tänk så många som kommer att bli mer intresserade av att läsa. Eleverna kommer att kunna skriva in till skoltidningen och bestämma lite vad skoltidningen ska handla om.

Jag tycker att vi ska ha en skoltidning både för elevernas och lärarnas skull. För det första så kommer fler att vilja läsa, om de inte har nåt att göra på rasten så kan de ju läsa skoltidningen!

För det andra så kommer eleverna vara mer uppdaterade om vad som kommer att hända på skolan, då kan de ju förbereda sig för den dagen eller åtminstone veta om att det händer just den dagen.

För det tredje så kan folk vara med och tycka till i tidningen! Om eleverna tycker något är fel så kan de skicka in en liten text om det till tidningen, då kanske lärarna ser texten och gör nånting åt saken.

Som avslutning tycker jag att vi ska ha en skoltidning, fler kommer att vara informerade om vad som händer, folk kommer att vilja läsa mer och de kan vara med och tycka till i skolan!

Text: Rosali, klass 5, Stöcke skola, Umeå

Börja skolan senare!

Varför börjar vi inte skolan senare? Jag tycker att vi ska börja skolan senare för det är viktigt att få tillräckligt med sömn så att man orkar med skolan. 

Det är viktigt att vara glad på skolan och då måste man få sova. Vissa barn är till exempel vakna  längre på kvällen än andra barn.

Så jag tycker att Stöcke skola ska börja senare både för att barnen kommer vara mycket piggare och för att de kommer kunna koncentrera sig mer.

För det första blir man mycket gladare om man inte är lika trött och det kanske blir roligare med skolan då.

För det andra så får man mer tid på sig att göra sig i ordning på morgonen och det blir enklare om man tillexempel åker buss eller taxi.

För det tredje så blir man piggare och orkar mer.

Därför vill jag att Stöcke skola ska börja skolan senare. Ni vill väl att vi inte ska vara trötta när vi är på skolan?

Text: Alma, klass 5, Stöcke skola, Umeå

Mobiler i skolan

Hur kommer det sig att man inte får ha mobiler i skolan? Jag tycker att vi borde få ha mobiler i skolan för att fördelarna överväger nackdelarna.

För det första så kan man ringa hem om något skulle hända eller om man blir sjuk.

För det andra så skulle vi själva kunna söka upp svaren istället för att vänta i typ 15 minuter för att få hjälp med en enda uppgift. På det sättet skulle vi hinna med mer skolarbete.

För det tredje borde eleverna få mobilerna på rasten. De som inte använder mobilen rätt får inte ha mobilen.

Mitt sista argument är att man kan förbjuda mobilerna i omklädningsrummet så att det inte sker någon incident.

Därför vill jag att ni i regeringen tänker om för mobiler skulle kunna förbjudas på vissa ställen som till exempel när man har idrott och är i omklädningsrummet.

Text: Liam Gleisner, klass 5, Stöcke skola, Umeå

Mer idrott

Jag och säker många fler elever vill ha mer idrott. På min skola så har vi bara två idrottslektioner per vecka och vissa kanske till och med bara har idrott en dag i veckan. Det kan vara viktigare med idrott än andra saker som man lär sig i skolan.

Jag tycker att vissa saker som man lär sig inte är lika viktigt som idrott, till exempel religion. Skolan kan vara smartare med sin tid för man lever bara en gång och i det livet vill jag gärna veta mer saker om sport istället för hur man gör en smörkniv.

För det första får elever bättre koncentration på lektionerna. För det andra så får de bättre hälsa. Hälsan är viktigt för man blir piggare, starkare och minnet förbättras men man minskar också risken för att få sjukdomar.

För det tredje, blir eleverna mer motiverade att ta hand om sin kropp så minskar risken för hjärtattack. Eleverna kanske även börjar äta bättre.

Alla kanske inte vill sitta på ett kontor åtta timmar per dag. Vissa kanske vill bli fotbollsspelare, basketspelare eller vad som helst. Även om man sitter inne åtta timmar per dag så kan man ju fortfarande idrotta lite för att inte få fyrkantiga ögon.

Text: Hugo Lejon, dunderarg Elev, klass 5, Stöcke skola, Umeå

Fler soptunnor i Sverige

Jag tycker att det borde finnas fler soptunnor i Sverige så att människor kan slänga allt slags skräp. Det finns människor som jobbar med att städa ute och de städar bort andras avfall.

För det första ska det finnas fler soptunnor i Sverige så att människor inte slänger skräpet i naturen. Fler soptunnor är bra för vår klimat, miljö och vår jord. Det ska finnas soptunnor i ungefär varje område.

Om vi någonsin ser någon slänga skräp på marken så kan vi påminna dem om vad som är bäst för jorden. På tekniskamuseet.se står det att städernas tillkomst gjorde problemen med sophanteringen akut.

För det andra så kan det vara farligt för djur. Om ett djur ser till exempel ett tuggummi så kan djuret äta upp det och kanske dö. Det behöver inte bara vara djur utan kan även drabba människor. Tänk på alla hemlösa eller fattiga som inte har något att äta. De kan ju äta upp saker de hittar och det kan vara dåligt för dem.

Till sist, när människor flyttade in till städerna så började det stinka och avfallet drog till sig skadedjur. Även sjukdomar började sprida sig.

Kom ihåg! Den 17 september 2022 är det dags att hålla vårt Sverige rent. Då plockar vi från norr till söder, gammal som ung upp allt skräp vi ser.

Text: Nour, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

Källa 1

Källa 2

Stoppa mobbningen i sociala medier!

Mobbning på sociala medier kan orsaka stora och enorma problem för både barn och vuxna.

För det första att barn trakasserar folk på nätet borde tas på allvar. Det är fel och alla människor borde veta detta.

Friends.se skriver att  barn i årskurs 3-9  ofta blir utsatta för nättrakasserier. Barnen som blir nättrakasserade kan bli deprimerade och det är inte bra för barn eller för någon annan.

För det andra så leder trakasserierna ofta till psykiska problem. Det finns barn som till och med nästan har dött på grund av det som pågår just nu.

Avslutningsvis, om ni bryr er om den här världen visa kärlek inte hat. Alla är emot hat så visa att vi kan stoppa detta nu och inte sen. Ta det här på allvar.

Text: Rayann, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö

Fler soptunnor!

Jag tycker att vi ska ha fler soptunnor! Jag tycker att det ska finnas fler soptunnor på gatorna, i stan, på skolor, inomhus och i shoppingcenter.

För det första vill jag ha fler soptunnor för att det ska bli mer miljövänligt. Problemet med nedskräpning hade kunnat minska genom att det sätts ut fler soptunnor i städer.

För det andra  hade det varit finare gator och finare stad eftersom skräpet minskar och det blir finare och bättre miljö.

För det tredje hade det funnits fler soptunnor då hade folk inte latat sig och istället tänkt “Jag har en soptunna bredvid mig, varför slänga skräpet på marken?”  För oftast så äter eller dricker man något och så är soptunnan långt ifrån en så man orkar inte gå till soptunnan. Men om det finns fler soptunnor då slänger folk i soptunnan för den är ganska nära en.

För det fjärde behöver man inte tömma soptunnorna lika ofta. Om det hade funnits fler soptunnor i samhället så hade sopbilarna inte släppt ut lika mycket avgaser som förstör naturen.

Till sist tycker jag att vi ska få fler soptunnor! Det är ganska viktigt för klimatet och för oss. Dessutom hade vi fått en fin stad och ett land utan skräp.

Text: Lavin Waheid, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

Fler soptunnor!

Den här insändaren handlar om att vi vill ha flera soptunnor! Det finns inte så många soptunnor så vi vill ha fler soptunnor!

För det första vill vi ha flera soptunnor. När folk inte hittar soptunnor så kastar de skräpet på marken. Om man kastar skräpet på marken så blir det skräpigt överallt och också i naturen.

Jag vill inte ha skräpiga platser eller skräp i natur för djur kan bli skadade av att äta upp skräpet och om ingen hjälper djuret så kanske djuret dör.

För det andra vill jag ha fler soptunnor för att folk ska hitta soptunnorna enklare och inte behöver leta efter dem. Om du hittar en soptunna nära dig har du säkert tur men ibland så är soptunnorna fulla av skräp och det finns inte plats i dem.

Slutligen vill jag ha flera soptunnor för jag vill att alla folk ska hitta soptunnor oavsett var man är helt enkelt. Jag vill inte att naturen ska vara skräpig.

Text: Alyana Ali, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö

Större fotbollsplan på Värner Rydénskolan

Vi på Värner Rydénskolan behöver en större fotbollsplan. Vår fotbollsplan är väldigt liten och det är ofta bråk om vem som ska få den. Vi behöver även en fotbollsplan med konstgräs. Just nu har vi en grusplan full med tjocka stenar. Om vi skulle få en konstgräsplan skulle vi skada oss mindre när vi ramlar och slår oss.

För det första, vår plan är jätteliten. Lågstadiet fick en större fotbollsplan och en basketbollplan.

För det andra behöver vi också en konstgräsplan så att det inte är så många stenar på den. Som  det är nu så kan vi ramla och skada oss.

Dessutom är det bra att spela fotboll för att kroppen mår bättre när vi rör oss. Men det är också viktigt att ha det kul och spela med sina vänner.

Avslutningsvis tycker jag att vi borde ha en större fotbollsplan för att alla alltid bråkar om vem som ska få den lilla planen.

Vi försökte göra en plan att alla klasser ska få planen en rast i veckan men förslaget gick inte igenom eftersom alla vill ha den mer än en gång i veckan.

Text: Adil, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

Sluta tidigare i skolan

För det första tycker jag att eleverna blir uttråkade när lektionerna är tråkiga och långa. För det andra, många elever upplever att skolan är stressig när man slutar sent. 

Finland har redan bevisat att det fungerar bättre med kortare skoldagar. De har redan bevisat att det är bättre med kortare skoldagar och att det leder till bättre studieresultat.

Till sist tycker jag att barnen inte har mycket energi kvar i sig. Det kan leda till att eleverna slarvar med sina uppgifter i skolan istället för att göra det noggrant.

Text: Ibrahim, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

Stoppa Rasmus Paludan

Jag vill att vi ska samarbeta och protestera för att stoppa Rasmus Paludan. Vi vill inte att Rasmus Paludan ska bränna koranen och provocera muslimer.

För det första är det dåligt både för demonstranter och poliser som båda blir skadade. Allt på grund av Rasmus.

För det andra blir vissa muslimer för arga på Rasmus och vill skada honom men det är många poliser som skyddar honom så det är alltid poliser som blir skadade. Det brukar också leda till  stora bränder och att till exempel bussar bränns.

Dessutom så slösar staten mycket pengar på saker som har gått sönder och bränts på grund av Rasmus Paludan. Istället kunde man bygga en park eller göra något roligt med dessa pengar. Det finns ett parti som heter Nyans som håller med.

Till sist vill jag att Rasmus Paludan inte ska få tillstånd att bränna koranen. Staten ska inte behöva  slösa pengar på att bygga upp sakerna som har gått sönder

Text: Moamin Al Qassab, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö

Ge tydligare information till elever!

Jag tycker att eleverna ska få tydligare information i skolan. Oavsett om eleverna är fokuserade eller inte.

För det första så vill jag att skolan ska ge tydligare information till eleverna. Man kanske inte alltid  fokuserar på genomgången, men oavsett behöver läraren då ta det med eleven efter lektionen. Lärarna behöver förklara för eleverna tills att de har förstått vad de ska göra.

För det andra så behöver alla elever lyssna under en genomgång. Om de inte gör det måste eleven ta det med en lärare och ha ett mål att lyssna bättre nästa gång.

Om lärarna inte förklarar för en elev som inte fokuserade då kommer eleven aldrig lära sig. Och det kan göra att personen får dåliga betyg och inte mår bra. Folkhälsomyndigheten säger att om man inte lär sig, då kommer man må dåligt.

Till sist vill jag säga att eleverna måste få tydligare information så att de förstår och kan få bättre betyg och lära sig. På grund av sina betyg kan eleverna må dåligt och de kan också känna sig sjuka.

Lärarna måste förklara för eleven i flera led så att eleven vet vad hen ska göra nästa lektion för att förstå.

Text: Muadh Osmani, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö

Stoppa mobbning

Jag tycker att man ska stoppa mobbning för mobbning är dåligt. Elever kan till exempel bli mobbade för hur de ser ut, hur de pratar eller på grund av vilket land de kommer från. 

Om man blir mobbad så mår man dåligt, blir ledsen och eleverna kanske inte kommer till skolan eller vill till och med sluta skolan. Allas liv kan bli bättre utan mobbning, ingen gillar mobbning och alla vill att mobbning ska stoppas.

Mobbning gör det lättare att få psykiska sjukdomar, som depression. Till sist kommer händelserna gro och stanna kvar inom oss. Så nästa gång någon säger något dumt faller vi in ​​i mörkret snabbare. Jag tror att spåren kommer att finnas kvar i psyket för alltid.

Till sist vill jag säga att vi alla måste hjälpa till och stoppa mobbning.

Text: Naya, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Mer rast i skolan

Jag tycker att rasterna i skolan är för korta. Jag tycker vi ska ha längre raster i skolan. Som det är nu blir eleverna trötta i kroppen och ibland får vi kramp i benet.

När vi inte har rast så blir våra hjärnor trötta och vi kan inte fokusera på lektionerna. Rast är roligt och för att vi ska orka ha lektioner behöver vi leka och få frisk luft.
Avslutningsvis tycker jag vi ska ha tre långa raster varje dag så vi orkar mer under lektionerna.

Text: Salmo, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Mitt Sverige ska vara tryggt!

De senaste åren har brottsligheten och kriminaliteten i Sverige ökat mycket. Det har påverkat alla i Sverige. Det är oacceptabelt! Vi kan inte gå runt i Sverige och vara rädda för  att vi eller någon annan ska bli skjutna när som helst.

För det första så känner folk sig oroliga och de känner sig inte trygga att bo i Sverige längre. Folk vågar kanske inte gå till offentliga platser/områden, så som Emporia.

För att inte kriminaliteten ska öka behövs det till exempel högre löner och mer resurser till polisen. På det sättet blir fler lockade till att bli poliser så vi ökar antalet av poliser.

För det andra är det inte bara vuxna eller svenska myndiga personer som blir kriminella utan det är också ungdomar. Barn som inte blivit 18 år än begår fler brott. Därför behövs det bättre uppfostran från föräldrarnas sida. Barnens barndom tas ifrån dem på grund av kriminaliteten.

Dessutom så stödjas min åsikt av Brå, där står det att under år 2021 anmäldes det cirka 1,48 miljoner brott. Det är för mycket för ett land med bara 10 miljoner invånare. På   Polisen.se står det att de flesta barn som begår brott gör det vid åldern 13-17. Det är en alldeles för ung ålder.

Avslutningsvis vill jag säga att kriminaliteten i Sverige inte ska öka utan den ska minska. Folk ska inte vara rädda för att bo i Sverige. Det här är vårt Sverige. Vi alla kan vara med och göra Sverige till ett bättre land. Ett land där alla är trygga och inte behöver vara rädda. Ett land där folket har själva landet som första prioritet.

Text: Sara Barchali, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö stad
Foto: Pixabay

Plocka upp ditt skräp!

Jag och många andra i Sverige tycker att vi ska ha det rent och skräpfritt i vårt land. Som det är nu förstör vi vårt samhälle och vår natur.

Först av allt påverkar vi många saker när vi kastar skräp ute i naturen istället för i soptunnan. Ett exempel är djur. Många djur i havet och ute i naturen har dött på grund allt skräp vi inte tar hand om.
Djuren tror att skräpet är mat och äter det, och ibland kan det var giftiga kemikalier som är farliga för dem. Det tar också jättelång tid för skräpet att brytas ner. Det tar till exempel hundratals år för plastpåsar att brytas ner.

För det andra är det också dåligt för oss människor. När någon kastar skräp måste det alltid vara någon annan som plockar upp efter personen. Att plocka upp allt skräp kostar mycket och det är slöseri med pengar. Det är också slöseri med våra resurser, istället kan man återvinna skräpet.

Enligt Håll Sverige rent så kastar man mer skräp och tycker att det är okej när det redan är skräpigt. Organisationen har också märkt att samhället känner sig otrygga och det trivs inte lika mycket när det är skräpigt.

Till sist vill jag säga att man ska plocka upp efter sig. Det finns inga ursäkter för att inte plocka upp sitt eget skräp. Om det inte finns några soptunnor så kan man samla skräpet i en påse. Man kanske tänker att man bara har kastat ett papper men tänk om alla 7,9 miljarder människor skulle göra det. Istället för att vara självisk kan man tänka på andra och framtiden!

Källa: Håll Sverige rent

Text: Sofia, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

Stoppa mobbningen!

Jag vill att mobbning ska stoppas. Inte bara för att folk blir utsatta utan även för att  samhället blir sämre. Om mobbning inte fanns så skulle alla vara trygga vart de än gick och de behövde inte riskera att bli dåligt behandlade. 

För det första, alla som blir mobbade måste få hjälp av en vuxen.

För det andra, om man blir mobbad av samma person flera gånger så ska man anmäla det till polisen. Men gör det bara om du är i fara.

Och till sist, genom att läsa mer om mobbning på UMO så kan du må bättre.

Text: Ali Hussein, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

Stoppa oljan och börja tänka!

Jag tycker att vi borde sluta använda olja för att det skadar miljön. Vi borde använda förnybara naturresurs mer än olja, för oljan påverkar naturen på ett negativ sätt.

Problemet med olja är att det skadar vår fina natur. Men människor har hittat på andra energikällor till fordon, till exempel elbilar och mycket annat.

För det första, människor är beroende av olja och det används dagligen. Så det är svårt att ta bort den men vi kan utveckla oss snabbt. Nu när priset är högt ser jag många fler som cyklar eller åker elscootrar.
Det är bra att vi utvecklar oss och använder andra miljövänliga energikällor. Det är det bästa för naturen och alla människor på jorden. Tänk hur små vi är jämfört med planeten men det är vi som kan påverka den!

För det andra, om vi fortsätter använda olja så kommer vädret bli varmare och varmare. Isen som finns i norr kommer smälta och städer kommer fyllas med vatten.

Om vi inte slutar att använda olja så kommer vår planet drabbas av en katastrof.

Text: Elev i Malmö
Foto: Pixabay

Källa

Förbättra skolmaten

Vi behöver förbättra skolmaten!

För det första så tycker jag att maten på vår skola är dålig. Jag tycker att det är viktigt att ha bra mat i skolan. Om vi har inte bra mat i skola så  blir det svårt att fokusera på lektionerna.

För den andra så tycker jag att vi kan ha mer socker i maten så att barnen äter bättre. På  nyhetsskolan.yle.fi så går det att läsa att det ibland bara är 35 procent som äter skolmaten.

Till sist:  jag tycker att vi ska förbättra skolmaten!

Text: Takwa, klass 6, Värner Rydénskolan, Malmö

Godare skolmat!

Jag tycker att vi borde få bättre mat i skolan, det som serveras äter inte eleverna upp vilket leder till att de inte får energi för resten av dagen. Mycket mat slängs på grund av att eleverna inte gillar maten som serveras.

För det första vill jag att vi elever ska få godare skolmat så att eleverna slipper slänga mycket mat och får mer energi. När eleverna äter något gott så gör det så att matsvinnet minskar och eleverna äter mer.

För det andra vill jag detta för att lärarna brukar alltid be oss elever att äta men vi elever tycker inte om skolmaten och när vi tar mat så brukar de flesta slänga det. Ifall vi inte får godare skolmat så kommer eleverna inte orka hela dagen och tappa koncentration. De lär sig inte det de borde lära sig vilket kan leda till dåliga omdömen eller dåliga betyg.

Dessutom säger forskaren Kajsi Karlsson bättre skolmat för bättre resultat, det innebär att ifall lärarna och rektorerna vill att eleverna ska få bra resultat borde vi få bättre skolmat. Agneta Hörnell som är professor i kostvetenskap tycker och säger att det är bra för barn att äta olika sorters maträtter i skolan istället för att äta samma sak om och om igen.

Sammanfattningsvis vill jag detta för att minska matsvinnet och få barn att äta. Genom att ha matråd och fråga eleverna ifall de till exempel vill ha pizzafredag eller pasta varannan vecka går det att ta reda på vad eleverna gillar.

Vi elever är så klart tacksamma för att vi får gratis skolmat, men det hade varit bättre ifall vi hade fått mat eleverna verkligen gillar och äter istället för att slänga det.

Text: Ebru Khourshid, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Rania Omayrat

Använda mobiler i skolan

Alla borde få använda sina mobiler i skolan. Istället för att folk inte gör något på rasterna.

Det finns folk som inte har några vänner. Eller barn som gillar att vara själva på rasterna. Då skulle de kunna använda sina mobiler för att kolla på något eller skriva med sina vänner.

Med mobil i skolan skulle eleverna tycka det är roligare att gå till skolan. Då kan de få göra något som de gillar utan att läraren säger till.

Eleverna tröttnar på att lyssna på lärarna som prata i flera timmar om något utan att de får göra något som de själva väljer att göra. Ingen lärare borde ha rätt att ta någons mobil i skolan utan att personen som äger mobilen låter dem göra det.

Om man inte får använda mobilen på skolan som barn då borde inte vuxna få använda sina mobiler heller. Det kan göra att eleverna också vill använda sina mobiler och att de tycker att det är orättvist att lärarna får använda sina mobiler.

Ibland när skolan tar mobilerna från barnen så går de sönder. Då borde skolan ta ansvar och inte säga att det är elevens fel. Om barnen skulle få ha sina mobiler så skulle skolan inte kunna göra sönder mobilerna. Om eleven gör sönder sin mobil själv då är det inte skolans fel.

Jag tycker att personer som går i mellanstadiet borde få använda sina mobiler på rasterna.

Text: elev på Nydalaskolan

Alla barn har rätt att göra vad de vill

Alla barn borde få gå utanför skolan om de frågar lärarna. Alla barn över nio år borde få ha lur i skolan.

Ibland har eleverna inte något att göra på rasten. Får eleverna ha mobilen på rasten så får de något att göra. Och lektionerna ska vara mer intressanta, annars kommer ingen lära sig något.

Ingen ska behöva känna sig obekväm för att någon kanske retar dem. Och ingen ska behöva känna sig kränkt på grund av sin religion.

Alla barn borde få ha tuggummi under lektionen utan att läraren säger till. Barn borde känna sig trygga i skolan. Min åsikt är att alla barn ska känna sig trygga i skolan. Och alla barn borde ha 60 minuters idrott.Ingen får kalla muslimer för terrorister bara för att de kanske har slöja på sig.

Jag skrev alla det här åsikterna för jag tycker inte att skolan ska vara tråkig. Om den är det vill ingen komma till skolan. Så jag uppskattar att ni läser det här meddelandet och pratar med alla lärare.

Text: Mariam Al Jawaheri, 5a, Nydalaskolan, Malmö

Sluta med rasism

Jag tycker att man ska sluta med rasism. Det spelar ingen roll vilken hudfärg man har eller  vilken religion man tillhör. 

Vissa kan bli väldigt upprörda och det kan leda till att man begår självmord. Färgen man har på huden och religionen man tillhör spelar ingen roll, alla är lika mycket värda. Men så finns det människor som inte tycker det och de är rasister.

Jag har inte blivit utsatt för dessa saker men mina vänner har det. Därför skriver jag om det. För mina vänner och andra människor blir väldigt upprörda när det händer. Det är olagligt att diskriminera folk. Och därför tycker jag att rasism ska sluta.

Text: Emina, 5a, Nydalaskolan, Malmö

Om mobbning

Jag tycker att man ska sluta med mobbning. Den skadar människor och kan leda till att  man måste flytta från skolan bara för att man har blivit mobbad.

Man ska inte mobba någon för var de kommer från, för att de inte kan svenska eller beroende på hudfärg. Människor kan bli mobbade för sina åsikter och tvingas att ändra på sig själva och det är inte bra.

Man ska sluta med mobbning. Jag själv har blivit mobbad i min gamla skola.

Text: Fatima, 5a, Nydalasskolan, Malmö
Foto: Fatima

Kunna ha luren i skolan

Hej jag heter Eman, jag är elva år och jag går i klass 5a. Jag tycker att vi ska kunna använda vår lur i skolan!

Tänk om det råkar hända något, man kan till exempel bli kidnappad. Det finns inte rastvakter i hela området men har man med sig sin lur kan man ringa någon för att få hjälp. Som till exempel polisen eller föräldrar eller någon annan som man vet att man kan få hjälp av.

Jag tycker också att vi ska kunna ha vår lur när vi har fri tid. Vi kan spela i vår lur och kan filma Tik tok-videos. Alla skulle ha väldigt roligt. Jag tycker att det skulle vara så roligt om vi kunde ha luren i skolan!

Text: Eman Assali, Nydalaskolan, 5a, Malmö

Halalmat i skolan

Jag är muslim och jag tycker att skolan borde servera mer halalmat. Även kristna och ateister kan äta den maten så inget kommer hända. Jag tycker att djuren borde halalslaktas.

Vi muslimer har ätit vegetariskt mat i hela våra liv i skolan och det är inte lika gott som kött så jag tycker att det är tid att ändra på det. Det är inget fel med att halalslakta djur,  djuren dödas ändå.

Den vegetariska maten är nyttigt men jag tycker ändå inte att den är god. Jag tror att muslimer är lite trötta på att bara äta vegetariskt i skolan, så jag vill ändra på det.

Varför kan skolan inte köpa halalmat? Det kostar mindre och det är bättre för alla. Många muslimer äter inte ens lunchen för att vegetarisk mat inte är gott. Eleverna bara sitter där och vid slutet av dagen går de hem hungriga. Några får ont i magen så att de måste ringa hem. Jag är trött på detta. Mer halalmat i skolan.

Text: Taem, 5a, Nydalaskolan, Malmö

Bättre mat i skolan

I min skola vi har inte den bästa maten och många barn varje dag går hem hungriga. Jag vill förändra det! 

Jag tycker att det här är ett stor problem i vår skola och i alla andra skolor. Jag tror att skolmaten skulle behöva förbättras i många skolor.

Jag själv äter nästan aldrig maten i skolan för jag tycker att den är dålig. Många gånger är det vegetarisk mat i skolan. Jag förstår varför det är vegetarisk mat men de gånger de serverar vegetarisk mat kan de även göra mat med kött i för de personer som inte gillar den vegetariska maten.

Och det är därför jag vill ha bättre mat i skolan.

Text: Dzenan, 5a, Nydalaskolan, Malmö

Mer idrott

Jag tycker att man ska ha längre och fler idrottslektioner i skolan. Idrott är bra för din hjärna, ditt hjärtat och man kan koncentrera sig bättre på lektionerna. Dessutom är det roligt och kul. 

Vi behöver röra på oss, det är det våra kroppar är till för. Om man inte har idrott och bara sitter på sina lektioner och bara pluggar får man svårt att koncentrera sig. Detsamma gäller när man är hemma och sitter vid teven eller kollar på sin mobil, det är inte heller bra.

Jag tycker att man ska ha idrott tre gånger i veckan istället för två idrottslektioner. Studier visar att pojkar och flickor som hade idrott på schemat varje dag hade bättre fysisk utveckling. Idrott i skolan gör oss också lite smartare.

Text: Hamza, 5a, Nydalaskolan, Malmö