Inget Nobelpris i litteratur 2018

Ett stort gyldmynt med en avbildning av Alfred Nobel.

Såhär ser Nobelpriset ut som delas ut på Nobelfesten.

Svenska Akademiens kris under våren har nu lett till ett stort beslut: Akademien kommer inte dela ut något Nobelpris i år.

 

Svenska Akademien kommer inte dela ut något Nobelpris i litteratur i år. Det berättade Akademien i fredags. De kommer istället dela ut två pris nästa år.

 

Anledningen till att de valt att inte dela ut Nobelpriset är den kris som har skakat Akademien. Du kan läsa mer om det som hänt här: Kungen uttalar sig om krisen i Akademien.

 

Svenska Akademien säger själva att de inte har något förtroende längre. Det betyder att folk inte litar på dem. Och då skulle många inte lita på att de väljer en bra Nobelpristagare.

 

Många tycker det är rätt beslut av Akademien att inte dela ut något pris i år. Men många tycker också att det är väldigt tråkigt.

 

– Det är väldigt tråkigt, det är en grej som händer varje år och det är mycket surr. Det är bra för Sverige och det är bra för alla.

 

Det säger Nicklas Björkholm till SVT. Nicklas handlade i en bokhandel när SVT frågade vad han tyckte om det som hade hänt.

Svenska Akademien är de
som delar ut Nobelpriset i litteratur.
Men i år kommer Akademien inte
dela ut något Nobelpris.

 

Svenska Akademien har haft
en stor kris under våren.
Du kan läsa mer om det här:
Krisen i Svenska Akademien.

 

Krisen har gjort att många
inte litar på Akademien längre.
Därför vill Akademien inte
dela ut något pris i år.
Istället kommer Akademien
dela ut två pris nästa år.