James Webb ska se första stjärnorna

James Webb-teleskopet skjuts upp.

James Webb-teleskopet blev uppskjutet upp på juldagen. Foto: NASA/Bill Ingalls

Nu har teleskopet James Webb blivit uppskjutet i rymden. Med hjälp av teleskopet ska forskare se ljuset från universums första stjärnor.


På juldagen skickades ett teleskop upp i rymden med hjälp av en raket. Teleskopet heter James Webb och kan se jättelångt. Ett teleskop är nämligen som en slags kikare som människor använder för att se långt ut i rymden och James Webb är det bästa teleskopet som hittills har byggts.


James Webb-teleskopet ska ta över efter ett annat teleskop. Det teleskopet heter Hubble. Hubble skickades upp i rymden år 1990 och har varit väldigt viktigt för forskare på jorden.


Nu ska James Webb kunna göra ännu mer än vad Hubble har gjort. Med hjälp av James Webb kan forskarna nämligen se väldigt långt ut i rymden. James Webb är så pass bra att man kan se ett mynt på fyra mils avstånd.


Hubble har åkt runt jorden för att ta bilder på rymden, men James Webb ska ändå till solen. Det betyder att James Webb inte har kommit fram än. Det kommer ta några veckor innan James Webb når fram till sin bana runt solen och kan börja ta bilder.


När James Webb väl är på plats vill forskarna se ljuset från universums första stjärnor. Forskarna ska även använda James Webb för att lära sig mer om vårt solsystem och om planeter som kretsar kring andra stjärnor än solen.Här kan du se uppskjutningen av James Webb:

På juldagen skickade Nasa upp
ett nytt teleskop i rymden.
Teleskopet heter James Webb.
Det ska hjälpa forskarna
att se ännu längre i rymden än tidigare.

 

Ett teleskop är ungefär som en stor kikare.
Med teleskop kan man se väldigt långt.
James Webb är det bästa teleskopet som finns just nu.

 

Det tidigare bästa teleskopet
hette Hubble-teleskopet.
Det skickades upp i rymden
på 90-talet.
Hubble-teleskopet åkte runt jorden
och tog bilder på rymden.

 

Men James Webb-teleskopet ska åka runt solen.
På så sätt ska forskarna
få ännu bättre bilder på olika stjärnor
och annat som finns i rymden.