Politiker klippte av sitt hår för kvinnorna i Iran

Abir AL SAHLANI in the EP in Brussels

Abir Al-Sahlani (C) är EU-parlamentariker. Foto: Pressbild.

Abir Al-Sahlani höll ett tal i EU-parlamentet. Medan hon pratade klippte hon av en del av håret för att visa sitt stöd för kvinnorna i Iran.

Protesterna i Iran fortsätter sedan Mahsa Amini greps för att hon bar sin slöja på fel sätt. Mahsa Amini dog sedan i fängelset. 

Många protesterar nu för att kvinnor i Iran ska ha större frihet, att de ska få se ut hur de vill och klä sig hur de vill. Women. Life. Freedom. är ord som har spridits på sociala medier. Orden betyder Kvinna. Liv. Frihet. på svenska.

Abir Al-Sahlani är politiker och tillhör Centerpartiet. Hon är också med och bestämmer i EU som parlamentariker.

Under tisdagen samlades EU-parlamentet och Abir Al-Sahlani höll ett tal. Då sa hon att EU borde göra mycket mer för att hjälpa kvinnorna i Iran. Under tiden som hon talade klippte hon av sig en bit av sitt hår.

Abir Al-Sahlani, som själv har ursprung från Irak, berättar för SVT att det är tradition i Iran att kvinnor klipper av sig sitt hår när de är arga eller ledsna. I talet vände hon sig framför allt till Josep Borrell som är ansvarig för saker som sker i länder utanför EU.

– I tre veckors tid har kvinnorna i Iran visat på mod, varit ute och demonstrerat och krävt sin rätt till frihet. Jag blir så frustrerad över den ryggradslöshet som EU:s ytterst ansvariga för utrikespolitiken Josep Borrell visar, säger hon till SVT.

Abir-Al Sahlani tycker att Sverige också borde visa mer stöd för kvinnorna i Iran. 

– Sverige kan visa sitt stöd för kvinnorna i Iran på ett mycket tydligare sätt. De vill ha internationellt stöd för att få energi och känna att de inte är ensamma, säger hon till SVT.

I Iran fortsätter många
att demonstrera för kvinnors rättigheter.
De som demonstrerar vill bland annat
att kvinnor ska få klä sig hur de vill.

 

En svensk politiker i EU höll ett tal
om demonstrationerna i Iran.
Politikern heter Abir Al-Sahlani.
Hon är med i Centerpartiet.

 

I sitt tal i EU sa Abir Al-Sahlani
att EU borde göra mer för att hjälpa
kvinnorna i Iran.

 

Medan Abir Al-Sahlani talade
klippte hon av sig en bit av sitt hår.
Abir Al-Sahlani sa att det är tradition
för kvinnor i Iran att klippa av sig håret
när de känner sig arga eller ledsna.